Passa al contingut principal

El mòbil a taula


Properament, taules de menjador i feeds de xarxes socials estaran plenes de celebracions; els comensals faran fotos de tot, des dels menjars perfectament disposats fins a les restes desordenades, però estratègicament il·luminades, dels bons moments viscuts.

Acompanyaran les seves publicacions amb reflexions personals sobre gratitud i pertinença, o amb resums de debats de sobretaula.


En la portada de la revista New Yorkes del 27 de novembre de 2023, el dibuixant Chris Ware captura una trobada del Dia d'Acció de Gràcies, una època especial (encara que a vegades estressant) de l'any quan tothom es reuneix per crear i compartir records, representant un grup en el moment entre la creació i la compartició d'aquests records. 


Aquesta entrada està basada en la traducció i adaptació d'algunes de les reflexions d'aquesta entrevista.


Endolcir la realitat

Des que tenim mòbils amb càmera assistim de forma periòdica a un nou ritual que es produeix després de la majoria dels sopars o reunions avui dia, quan els telèfons surten i tothom comença a revisar les fotos i vídeos que han fet, eliminant, editant i compartint-los. 
Intentem constantment editar la vida perquè semblés la representació perfecta de la felicitat. I això ha contribuït al fet que sembla que mai es pot viure realment l'instant. Passem gran part del temps analitzant les experiències publicades a les xarxes i no és fins dies o setmanes després de qualsevol sopar, viatge o vacances que ens adonem que en realitat vam disfrutar.

De què parlem?

Segons alguns articles d'autoajuda dels darrers anys, sembla que les reunions al voltant d'una taula en dies assenyalats són, aparentment, el principal fòrum per dir coses estúpides que més endavant lamentarem; o almenys el principal fòrum perquè éssers humans càlids asseguts junts es diguin coses estúpides que més endavant lamentaran, ja que hi ha molts altres mitjans per fer-ho durant la resta de l'any (com ara la cosa abans coneguda com a Twitter).

I si deixem els mòbils?

No tot és culpa dels mòbils i les pantalles, però algunes situacions potser si que hi estan vinculades amb la relació que tenim amb aquests aparells.
Una obsessió per a la foto perfecta, pot privar-nos de gaudir amb llibertat de la trobada i debatre a taula informacions virals, sovint no contrastades, ens pot apropar a discussions irrellevants.
Així que des d'aqesta humil entrada proposem d'enfocar les festes des del pacte inicial. Potser apartem els mòbils una estona i ens oblidem d'immortalitzar el moment i ens centrem en els comensals, és possible que ho disfrutem de forma més intensa, no diguem cap barbaritat que pugui ofendre i descobrirem més coses sobre els nostres familiars i amics.

BONES FESTES!

Comentaris